Het bewijs dat jij de ervaring en competenties in huis hebt om een agile organisatie vorm te geven. Het is een certificaat voor de professional die ervaren is, boven de theorie staat, wendbaar genoeg is en de vaardigheden heeft om in veranderende contexten nieuwe dingen uit te proberen. Iemand die anderen helpt beter te worden, met de competenties van het individu, het team/de teams en de organisatie als uitgangspunt.
Toelatingseisen
Jazeker, bekijk ze hier.
Duur examen
3 uur
Vraagtype
Open vragen
Geldigheid certificaat
18 maanden
Kosten
Bekijk de tarieven
Wanneer
Bekijk de examenkalender
Annuleren en/of omboeken
Klik hier voor de voorwaarden
Je start met het invullen van het Ervaringsdocument, Zelfassessment en Portfolio. Na inleveren van deze documenten via jouw account, vindt er een beoordeling plaats. Je ontvangt na ongeveer een week feedback. Bij een positieve feedback kun je verder met fase 2.
In het Ervaringsdocument omschrijf je jouw opleidingen, cursussen, werkgevers en jouw werkervaring van de afgelopen 3 jaar. Gebruik daarvoor het document sjabloon Ervaringsdocument hiernaast. Verder geeft je vier referenten op waarmee je in het afgelopen jaar hebt samengewerkt:
In de Agile biografie beschrijft je de business unit/afdeling waarin je het afgelopen jaar werkzaam bent geweest. Tevens beschrijf je het doel en de missie van de afdeling.
Verder beschrijft je de organisatiecontext waarin je het afgelopen jaar hebt gefunctioneerd. Dit doe je aan de hand van een organogram, het gebruikte agile scalingsmodel en de inrichting van de teams. Tot slot scoor je de complexiteit van jouw werkzaamheden van het afgelopen jaar aan de hand van een aantal criteria. Indien je onvoldoende agile ervaring hebt, kun je het aanvullen met maximaal 12 maanden projectervaring. Er is ruimte voor vier projecten.
In het Zelfassessment geef je per competentie jouw scores op kennis, vaardigheid en ervaring. Bij elke competentie geef je een praktijkvoorbeeld van jouw ervaring. Gebruik voor het opstellen het sjabloon Zelfassessment hiernaast.
In het Agile portfolio geef je de assessoren inzicht in de wijze waarop jij agile in praktijk brengt en de impact die jouw leiderschap heeft.
Bereid je optimaal voor op het examen met de oefenopgaven en de Agile eindtermen hieronder. Wij bieden geen opleidingen aan. Opleiden en examineren gebeurt gescheiden om de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid volledig te garanderen. Brancheorganisatie IPMA Nederland biedt een overzicht van opleiders met het IPMA-keurmerk. Bekijk ook de tevredenheid per opleider.
Bij het examen ontvang je rekenregels zodat je niet alle formules uit je hoofd hoeft te leren. Bij de digitale examens staan deze bij de betreffende vraag. In de Eindtermen ICB4 staat welke stof je moet weten voor het examen.
Je legt het examen af via de portal met een van onze computers. Benieuwd hoe het werkt? Na inschrijving staat er een oefenomgeving voor je klaar.
Bestel en lees meer over de IPMA Referentie Gids ICB4 in een Agile Omgeving voor een optimale voorbereiding op het examen. Of download gratis H1&2.
Het theorie-examen vindt plaats nadat Fase 1 met succes is afgerond. Je kunt het examen mondeling of schriftelijk afleggen. Je kunt in jouw account aangeven op welke manier je het theorie-examen wil afleggen.
We toetsen uw inzicht in agile principes, theorieën en practices. Het examen bestaat uit open vragen, waarbij u uw agile kennis toepast op casussen. Er wordt een steekproef genomen uit de drie competentiegebieden. Het examen bestaat uit mindsetvragen, toepassingsvragen en analysevragen. De focus ligt op de agile mindset.
Mondeling
Wanneer je kiest voor het mondeling-theorie-examen gaan wij op zoek naar de juiste assessoren en zullen wij je per e-mail benaderen om een voorstel te doen voor een examendatum. Het mondeling-theorie-examen zal online plaatsvinden via Zoom of Teams. Zodra je dit examen hebt behaald, ga je verder naar fase 3.
Schriftelijk
Het schriftelijk-theorie-examen bestaat uit open vragen en duurt 3 uur. Het is een open boek examen, dus je mag studiemateriaal gebruiken. Zodra je dit examen hebt behaald, ga je verder naar fase 3.
Bij het examen kan u gebruik maken van de IPMA Referentie Gids ICB4 in een Agile Omgeving en de IPMA Agile Leadership eindtermen. De eindtermen kun je hieronder downloaden.
Niet toegestaan zijn eigen aantekeningen, trainingsmateriaal, uw eigen Referentie Gids of Agile eindtermen en andere bronnen dan bovenstaande. Bij een positief resultaat kun je verder naar fase 3.
Referentenonderzoek
In het referentenonderzoek word je door vier personen beoordeeld op jouw functioneren. De referenten zijn de opdrachtgever, de leidinggevende en twee teamleden. Alle referenten krijgen dezelfde vragen voorgelegd om een goede vergelijking te kunnen maken. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt tijdens het assessment.
Rapport
In het rapport geef je een uitgebreide beschrijving van project één. In het rapport beschrijf je de achtergrond van het project, jouw uitdagingen in het project en een terugblik op jouw functioneren. Het rapport heeft een voorgeschreven structuur. Je gebruikt hiervoor het sjabloon dat voor jou van toepassing is (project, programma of portfolio). In de Toelichting invulinstructie lees je precies wat je dient te vermelden.
Het interview gaat over de – in het Ervaringsdocument beschreven – ervaring van afgelopen drie jaar. De nadruk ligt op het afgelopen jaar. We kijken in welke mate je de concepten zoals je die in het theorie-examen hebt beschreven in de praktijk heeft gebracht. Het interview is met twee assessoren en duurt maximaal anderhalf uur. Als je tijdens het interview aantoont dat je impact gemaakt hebt en voldoet aan de competenties, word je voorgedragen voor certificering.
Documentatie meenemen
Wij verzoeken je tastbare voorbeelden uit jouw agile portfolio mee te nemen naar het interview. Bijvoorbeeld:
• Een foto of video of andere weergave van voorbeelden hoe je visueel management hebt opgezet;
• Een document waarin staat wat jouw visie op bepaalde agile onderwerpen is; zoals een blog, een artikel of een presentatie;
• Een slidedeck of andere weergave van een cursus of workshop die je hebt gegeven;
• Een video of ander verslag van bepaalde bijeenkomsten of sessies die je hebt gefaciliteerd;
• Documentatie die aantoont hoe de besluitvorming in uw omgeving verliep;
• Een weergave of voorbeeld van hoe u impact of business value hebt gerealiseerd in uw omgeving; etc.
De tijd van het interview is beperkt, we raden daarom aan de competenties zo volledig mogelijk te onderbouwen in uw documentatie.
De uitslag
Na het afronden van het interview bepalen de assessoren of zij je voordragen voor certificering. Bij een positief resultaat overhandigen onze assessoren direct het certificaat. Als je het leuk vindt maken wij ook een foto van dit bijzondere moment. Je ontvangt het certificaat ook per e-mail.
Met een IPMA-B-Agile-certificaat mag je jezelf officieel IPMA Level B – Certified Agile Senior Leader noemen. Het IPMA B Agile-certificaat is vijf jaar geldig en kan daarna, na aantonen van voldoende ervaring, steeds met vijf jaar worden verlengd. Geslaagde kandidaten worden opgenomen in het internationale IPMA Register. Het register wordt maandelijks ge-update.
Niet geslaagd? Dan kun je een herexamen afleggen. Hier zijn kosten aan verbonden.
IPMA NL Lidmaatschap
Bij het behalen van jouw IPMA-B-certificaat ontvang je een gratis lidmaatschap, voor de duur van één jaar van IPMA-Nederland (IPMA-NL) de beroepsvereniging voor projectmanagement. Je ontvangt hiervoor een kortingscode wanneer je jouw certificaat krijgt toegestuurd. De kortingscode is drie maanden geldig, is persoonlijk, niet overdraagbaar en alleen te gebruiken voor het IPMA-NL lidmaatschap. Lees hier meer over de waarde van het IPMA-NL lidmaatschap.