Om jou als projectprofessional inzicht te geven in de verschillende certificeringsniveaus, hebben we een aantal van onze voormalige kandidaten geïnterviewd. In dit interview deelt Ron Ploeg zijn ervaring over het behalen van zijn IPMA B Agile Leadership certificaat.
Kandidaat: Ron Ploeg
Certificaat: IPMA B Agile Leadership
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ron Ploeg, geboren in Vlaardingen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd in Eindhoven, met als afstudeerrichting Marketing. Na mijn studie ben ik begonnen bij Volmac, dat bedrijf is later samengegaan met Capgemini. Binnen de Capgemini groep ben ik overgestapt naar IP (Inter Program), later genoemd IQUIP en nu Sogeti.
De eerste klant waar ik een opdracht had, was de PNEM in Den Bosch. Hier ben ik begonnen als programmeur. Later heb ik ook rollen vervuld als technisch ontwerper, functioneel -ontwerper, informatie analist en PMO-er. De laatste 25 jaar heb ik rollen vervult als PMO-manager, projectmanager, scrum master en lijnmanager. De laatste 5 jaar ben ik werkzaam in agile omgevingen.
In mijn opdracht bij Vodafone ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de agile werkwijze. Daarna heb ik grotere agile trajecten gedaan, zoals bij Air France KLM. Hier heb ik in een SAFe omgeving Agile Portfolio Management ingericht. Dit traject heb ik gebruikt voor mijn IPMA C Agile Leadership en IPMA B Agile Leadership certificaten.
Na de opdracht bij Air France KLM heb ik nog een tijdje bij Alphabet, een leasemaatschappij, de product owners ondersteund bij de agile transformatie. Eind oktober 2020 ben ik begonnen als scrum master en projectmanager bij de BNG bank in Den Haag. Ik was scrum master van het Data Insight team. De projectmanagement opdracht betrof de implementatie van een Transactie Monitoring Systeem. Op dit moment ben ik gedeeltelijk ingezet bij de BNG bank op de projectmanagement opdracht en ben ik scrum master bij Tatasteel voor de afdeling R&D. De verschillende subafdelingen van R&D moeten worden aangesloten op het LIMS R&D systeem (registratie en analyse van meetgegevens).
Wanneer heb je het IPMA B Agile Leadership certificaat gehaald?
Voor alle drie heb ik begeleiding gehad vanuit Lumage, een opleidingsbureau. Het IPMA B Agile Leadership certificeringstraject was een pilot in de tijd dat ik meedeed. Mijn voornaamste reden om deze certificaten te halen, is om meer kennis op te doen van agile aanpakken en werkwijzen en om mijn marktwaarde/inzetbaarheid te verhogen.
Tijdens het certificeringstraject voor IPMA B Agile Leadership, wat was jouw grootste uitdaging?
Kijken naar wat jouw persoonlijk bijdrage is geweest. Dat was de grootste uitdaging. Ik schreef veel van mijn rapporten in de ‘wij’ vorm, omdat je met een agile manier van werken de reflectie vanuit het team benaderd. Terwijl het in dit certificeringstraject juist draait om jouw persoonlijk bijdrage, jouw toegevoegde waarde.
Waar ben je achteraf het meest trots op?
Dat ik de tweede IPMA B Agile Leadership gecertificeerde in Nederland ben die het gehaald heeft. Iemand was mij helaas voor ;) En, dat ik het naast m’n klus bij Air France KLM heb gedaan. Dat is namelijk best intensief. Al was het te doen, omdat ik in die tijd in een hotel verbleef. Dus overdag deed ik mijn klus en ’s avonds werkte in aan mijn rapport.
Waar heb je het meest van geleerd?
Dat waren de sparringsmomenten met mijn begeleider Marc Brauwer van Lumage over het rapport wat ik heb gemaakt. Sommige leerpunten kon ik direct inzetten, zoals de manier waarop ik een retrospective organiseer. Je leert namelijk heel goed naar jezelf te kijken. Je bouwt zelfkennis op en weet daardoor wat je de volgende keer anders kunt doen. Ook leer je wat jouw valkuilen zijn. Zo weet ik dat ik dingen juist moet proberen, moet experimenteren. Dit in plaats van ideeën te veel uitdenken, onderzoeken en uitschrijven. Als je aan de slag gaat, blijkt het in werkelijkheid anders te zijn. Dus nu probeer ik het eerst uit en analyseer ik daarna het resultaat, ik ben meer iteratief gaan werken. Waar ik goed in ben, is mensen meenemen en transparant zijn. Dat is ook belangrijk vind ik, omdat je daardoor vertrouwen creëert.
Wat heeft het behalen van dit certificaat jou gebracht?
Het behalen van een certificaat als IPMA B Agile Leadership geeft je een toolbox met daarin technieken die je kunt gebruiken. Ook kan ik beter afstand nemen en vanaf de zijlijn mijn aanpak beoordelen. Daarnaast zorgt het certificaat voor een mooie aanvulling op mijn cv. Je merkt dat bij minder aanbod en meer vraag in de markt er meer gescreend wordt. Als dit certificaat er dan tussen staat, sta je sneller aan tafel bij de klanten dan zonder.
Hoe heb jij de inschatting gemaakt voor welk niveau je in aanmerking kwam?
Mijn situatie was wel een uitzondering, omdat er bij de start van de certificering nog geen IPMA B Agile Leadership was. Ik was onderdeel van een pilot. Waar ik wel gebruik van heb gemaakt zijn de bestaande richtlijnen, zoals het aantal jaar ervaring. Daarnaast heb ik ook samen met mijn begeleider gekeken naar de richtlijnen. Voordat je begint aan een traject, maak je een ervaringsdocument. Dan wordt er beoordeeld of je voldoet aan de eisen. Deze begeleiding in het voortraject was erg waardevol.
Wat raad je kandidaten aan die voor het IPMA B Agile Leadership certificaat willen gaan?
Zorg ervoor dat je begeleiding krijgt vanuit een opleider. Dat helpt heel erg. Vooral om op weg komen. Ze doen namelijk meer dan een review, je maakt samen een planning wat jou een stok achter de deur geeft. Jouw begeleider houdt jou daaraan, omdat het af moet zijn.
Zelf heb ik collega’s die voor het IPMA B Agile Leadership certificaat wilde gaan, geholpen met het interpreteren van de vragen om ze houvast te kunnen geven. Kijk ook of er mensen in jouw omgeving zijn die het certificaat hebben behaald. Hun lessen zijn ook waardevol.
Ook IPMA B Agile Leadership halen? Dit is wat ervoor nodig is (link opnemen).