Om als projectprofessional een certificaat te halen, is een interview met een assessor soms onderdeel van het traject. Met de verhalen van assessoren krijg je niet alleen inzicht in hun ervaring en waarom ze assessor zijn geworden. Ook wat jou als kandidaat staat te wachten. Maak kennis met assessor Wim de Gier!
Wie ben je?
Ik ben Wim de Gier, vader van drie kinderen. Ik ben mijn studerende leven begonnen met een studie Bedrijfseconomie, daarna heb ik de studie Corporate General Management gedaan. Beiden in Utrecht. Op dit moment geef ik gastcolleges voor de de Master Projectmanagement aan de Hogeschool Utrecht. 40 jaar geleden ben ik in aanraking met NLP gekomen en heb diverse trainingen gevolgd. NLP geeft mij elke dag vele mooie inzichten en een positie kijk op het leven.
Ik heb veel internationale ervaring opgedaan in het vak projectmanagement. In 32 landen ben ik voor diverse projecten en programma’s verantwoordelijk geweest. Daarnaast heb ik veel transities uitgevoerd en ben ik SAFe Product Consultant, het equivalent van IPMA A in de ‘SAFe wereld’. Ik werk als programmamanager bij KWD Resultaat Management en zit nu voor een opdracht bij de Belastingdienst als Business Partner Management. Dit doe ik bij de afdeling CAP-autoheffingen.
Ik ben een positief ingesteld mens en ik ben al 40 jaar fervent luchtsporter, daar valt onder skydiver, deltavlieger en vlieg met mijn Mosquito. Ik houd echt van de lucht. Wat dat betreft past mijn achternaam goed bij wie ik ben. Vaak hoor je dat mensen die aan dit soort luchtsporten doen worden gezien als waaghalzen, maar daar ben ik het niet mee eens. Eigenlijk neem ik een beheersbaar risico wanneer ik in de lucht ben, én ik kom ik hierdoor op plekken waar niemand kan komen. De ervaringen die ik opdoe in de lucht, gebruik ik ook altijd voor m’n werk. Alleen door (een beheersbaar) risico te nemen, kom je op plekken/bereik je dingen die je anders niet zou bereiken. Dat is ook wat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen in een project of programma: risico’s omarmen om daarop verder te bouwen.
Ik kwam voor het eerst in aanraking met IPMA Certificering in mijn Capgemini tijd. Ik wilde toen graag gecertificeerd worden, ik vond het certificaat belangrijk om te hebben. Op dit moment ben ik assessor voor zowel de IPMA-niveaus als Agile Leadership.
Welke certificaten heb je behaald en waarmee heb je dit behaald?
Ik ben IPMA B gecertificeerd in 2005 met o.a. een programma dat in het teken stond van een wereldwijde uitrol van een management rapportagesysteem voor de wereldwijde klanten van LeasePlan. (200.000 gebruikers in 32 landen).
Waarom ben je assessor geworden?
Als assessor ben ik in staat om mensen en organisaties te helpen een bepaalde groei door te maken. Dat vind ik namelijk een van de mooiste bijdragen om te leveren. Waarom ik ook assessor ben geworden, is om in verschillende keukens te kijken en om te blijven leren. Persoonlijke groei vind ik erg belangrijk.
Daarnaast vind ik het boeiend om van een kandidaat te horen hoe hij of zij een programma of project heeft ervaren. Maar ik houd de kandidaat ook zeker een spiegel voor en stel o.a. de vraag “kijkje wel eens in de spiegel? En wat doe je daar dan mee?”.
Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van een IPMA-certificaat vanuit jouw rol als assessor?
Dat het certificaat wereldwijd geldt, omdat dezelfde standaard overal wordt gebruikt. Daarnaast wordt er bij dit certificaat gekeken naar de menselijke kant. Hoe groter en complexer een project of programma is, hoe belangrijker de menselijke kant wordt. Dan draait het voor de geschiktheid van de project- of programmamanager niet meer om de blauwe kant van projecten.
Je kunt het ook zien als volgt: een lichaam heeft botten en die vormen de structuur. Maar de gedachten, hoe je bijvoorbeeld naar de wereld kijkt, maken de persoon. Het IPMA-certificaat heeft zowel een skelet als de menselijke component. Uiteindelijk gaat het er in deze wereld namelijk ook om hoe flexibel jij als persoon bent. Vroeger was bijvoorbeeld het IQ een belangrijk leidraad, later werd dat het EQ. Nu gaat het over AQ: adaptability quotient. Oftewel: hoe pas jij jezelf aan in een wereld die steeds verandert? Inzicht hebben in jezelf en de mate waarin je dit kunt is dus belangrijk om mee te komen in deze wereld.
Hoe vul jij de rol van assessor in? Wat vind je belangrijk?
Als assessor heb je een andere rol dan de kandidaat, maar het gaat voor mij om de intercollegiale gesprekken. Dat je een goed gesprek hebt met elkaar. Wat ik kandidaten ook altijd meegeef als ze voor hun IPMA-certificaat gaan, is dat ze moeten ‘blijven staan’. Daarmee bedoel ik dat ze niet zenuwachtig worden als ik ze prikkel met duidelijke vragen. Of zoals we bij NLP zeggen, zorg dat je staat als een huis.
Als ik naar mijzelf kijk als het spannend wordt, ik heb 5 keer ervaren tijdens het parachute springen dat mijn parachute niet openging, dan is het cruciaal om niet in paniek te raken. Als ik dat had gedaan was ik er nu niet meer geweest. Nu word ik juist rustig als ik in een spannende situatie terechtkom. Juist dán is het namelijk belangrijk om het overzicht te bewaren en de situatie vanuit de menselijke kant zien op te lossen.
Daarbij is het als kandidaat ook belangrijk om het hele plaatje te zien. Je merkt het ook wanneer mensen er met de verkeerde reden instappen, dat merk je aan het verhaal dat ze vertellen. Het gaat niet alleen om het halen van het certificaat, maar juist om de ervaring. Dat is wat het certificaat zo waardevol maakt.